Китай обмежує можливість проведення «таємних» арештів.

За новим законом влада може змусити «зникнути» тільки підозрюваних в тероризмі та осіб, що загрожують національній безпеці.

Парламент Китаю схвалив нову редакцію кримінально-процесуального кодексу, який обмежує права поліції в проведенні «таємних» арештів людей, підозрюваних в кримінальних злочинах.

Закон, прийнятий в середу 14 березня на заключному засіданні 10-денний сесії Всекитайських зборів народних представників прописує, в яких випадках влада може вдаватися до нині поширеної практики «зникнення» підозрюваних в неформальних центрах утримання, де, за деякими даними, багато з них піддаються тортурам.

Законодавці відхилили запропоновану поправку, яка легалізувала б подібні «секретні» арешти підозрюваних. Однак новий закон все ж дозволяє поліції таємно утримувати на строк до шести місяців будь-якої людини, підозрюваного в тероризмі або представляє загрозу національній безпеці, а саме під таким приводом влади часто заарештовують критиків уряду.

Деякі правозахисні організації з обережністю вітали ряд положень нового закону, зокрема, вимога до поліції протягом 24 годин інформувати родичів людей, спрямованих у ці неофіційні місця утримання, про їх арешт.

Критики закону сумніваються, що він покращить ситуацію з правами людини в Китаї, стверджуючи, що поліцейські можуть просто ігнорувати ті його положення, які спрямовані на захист прав затриманих. Проте голова китайського парламенту У Банго заявив, що уряд зробить все можливе, щоб поліція підкорилася вимогам закону.

«Ми будемо поширювати інформацію про новий КПК, щоб про нього стало відомо в самих широких колах, а правоохоронні органи могли підготуватися до його виконання, — сказав керівник парламенту. — Ми забезпечимо сумлінне виконання закону, щоб з його допомогою карати злочинців, захищати права людини і підтримувати стабільність ».

На думку правозахисної організації Human Rights Watch, деякі положення закону — якщо він буде дотримуватися — можуть захистити права звичайних кримінальних підозрюваних. Зокрема, правозахисники вказують на скорочення строків тримання під вартою, додаткові гарантії допуску адвоката, додатковий захист неповнолітніх і психічно хворих підозрюваних.

Згідно з китайським офіційним інформагентству «Сіньхуа», закон забороняє використання свідчень, отриманих під тортурами.

Китайська влада вдаються до «зникнень» людей, щоб змусити дисидентів замовкнути. Число подібних арештів за останні місяці значно зросла і пояснюється спробами Пекіна запобігти масовим заворушенням, подібні тим, що охопили частину Близького Сходу і Північної Африки в 2011 році.